

Α' Εξαμηνο
Α' Εξαμηνο
Β' Εξαμηνο
Α' Εξαμηνο
Β' Εξαμηνο
Α' Εξαμηνο
Β' Εξαμηνο
Εργαστήρια:
Θεωρία:
Β' ετος
Εργαστήρια:
Μαθηματα:
Α' ετος
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
1 ώρα
Β' Εξαμηνο
3 ώρες
3 ώρες
Τεχνίτες Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου
Θεωρία:
1: Τεχνολογία αυτοκινήτου
4 ώρες
5 ώρες
4 ώρες
5 ώρες
3 ώρες
3 ώρες
2: Πετρελαιοκινητήρες
1 ώρα
2 ώρες
1 ώρα
2 ώρες
3: Στοιχεία μηχανολογικών σχεδιάσεων
4: Αγγλική ορολογία ειδικότητας
5: Τεχνική μηχανική - αντοχή υλικών
1 ώρα
2 ώρες
2 ώρες
2 ώρες
1 ώρα
2 ώρες
1 ώρα
1 ώρα
6: Ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό σύστημα αυτοκινήτου
7: Τεχνολογία ελέγχου και διαγνώσεων
3 ώρες
1 ώρα
3 ώρες
1 ώρα
1 ώρα
2 ώρες
2 ώρες
2 ώρες
2 ώρες
1 ώρα
2 ώρες
2 ώρες
8: Μηχανές εσωτερικής καύσης
9: Περιβάλλον εργασίας - επιχειρηματικότητα
3 ώρες
3 ώρες
3 ώρες
3 ώρες
1 ώρα
1 ώρα
Εβδομαδιαίο σύνολο ωρών
21 ώρες
21 ώρες
21 ώρες
21 ώρες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Σκοπός μαθήματος:
Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν την εξέλιξη, τη δομή, τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία του αυτοκινήτου, να είναι ικανοί να λύνουν και να συναρμολογούν έναν κινητήρα και να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο μηχανοτεχνίτης αυτοκινήτου.
Θα πρέπει επίσης να εξοικειωθούν με τα συστήματα ψεκασμού και υπερπλήρωσης, να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τα συστήματα που συνηγορούν σε αυτό. Επίσης θα είναι σε θέση να ελέγχουν την ποιότητα των καινούργιων και μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, αλλά και την ποιότητα εργασίας των εξωτερικών συνεργατών (μηχανουργία-ρεκτιφιέ).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Το μάθημα «Πετρελαιοκινητήρες» αναπτύσσει το περιεχόμενο της ύλης του με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία και τη δομή των πετρελαιοκινητήρων καθώς και να αναφέρουν τις διαφορές με τους βενζινοκινητήρες. Με τη βοήθεια των εργαστηριακών ασκήσεων οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις, που αφορούν στην κατασκευαστική δομή έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στη διάγνωση και αποκατάσταση μιας βλάβης σε έναν κινητήρα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΩΝ
Σκοπός μαθήματος:
Οι μαθητές θα πρέπει να κατανοούν, να συμπληρώνουν και να σχεδιάζουν τα διαγράμματα λειτουργίας των κινητήρων, να πραγματοποιούν κατασκευαστική σχεδίαση βασικών εξαρτημάτων, να εξοικειωθούν με τους κανόνες σχεδίασης και να περιγράφουν την λειτουργία, τον τρόπο και τις θέσεις αποσυναρμολόγησης- συναρμολόγησης των επιμέρους εξαρτημάτων που εικονίζονται σε σχέδια κινητήρων και συστημάτων αυτοκινήτου. Να σχεδιάζουν με ελεύθερο χέρι απλά εξαρτήματα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης, της πέδησης και της ανάρτησης στο αυτοκίνητο και τις τελευταίες εξελίξεις τους, να κατανοούν την αναγκαιότητα της παθητικής ασφάλειας και να γνωρίζουν τους μηχανισμούς και τα μέσα με τα οποία αυτή επιτυγχάνεται από τους κατασκευαστές των αυτοκίνητων. Θα πρέπει επίσης να καταστούν ικανοί να λύνουν και να συναρμολογούν μέρη των παραπάνω συστημάτων και να πραγματοποιούν ρυθμίσεις, διαγνώσεις και επισκευές αυτών. Επιπλέον επιδιώκεται οι μαθητές να μάθουν να οργανώνουν ένα συνεργείο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Οι μαθητές θα πρέπει να περιγράφουν τη δομή και τη λειτουργία των οργάνων και συσκευών αξιολόγησης των μετρήσεων, να αναγνωρίζουν τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και κυκλώματα εκ του φυσικού και σε τυπικά σχέδια, να συνδέουν και να χειρίζονται με ασφάλεια όργανα & συσκευές μετρήσεων και ελέγχου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που αυτές παρέχουν στους χρήστες. Πρέπει επίσης να ξέρουν τον τρόπο καλιμπραρίσματος των συσκευών, τις εργασίες που προηγούνται των μετρήσεων και να ελέγχουν τα βασικά είδη αισθητήρων - ενεργοποιητών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα. Επιδιώκεται επίσης η εξοικείωσή τους με τα συστήματα αυτοδιάγνωσης.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ Ι Ι
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τους απαραίτητους ελέγχους και τα μέσα συντήρησης που απαιτούνται για τις μηχανές νέας τεχνολογίας και τα συστήματα τους προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλή, ασφαλής και αποδοτική λειτουργία τους, καθώς και η ικανοποιητική διάρκεια ζωής τους. Με την βοήθεια της εργαστηριακής άσκησης οι μαθητές θα πρέπει να καταστούν ικανοί να επισκευάζουν τους μηχανισμούς με αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, να εντοπίζουν τις βλάβες των μηχανών και των βοηθητικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας τον σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό και τέλος να περιγράφουν τα βασικά μέρη και τις αρχές λειτουργίας των αυτοκίνητων εναλλακτικών καυσίμων.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Ι
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Το περιεχόμενο της ύλης του μαθήματος έχει αναπτυχθεί με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία του Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Συστήματος του Αυτοκινήτου, να κατανοήσουν τη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού συστήματος του αυτοκινήτου, να αναγνωρίζουν τα συνήθη ηλεκτρικά σύμβολα και να εξηγούν τα ηλεκτρικά διαγράμματα των επί μέρους συστημάτων του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου από τα σχέδια των διαφόρων κατασκευαστών αυτοκινήτων, καθώς και να είναι σε θέση να συντηρούν, να κάνουν διάγνωση βλαβών και να επισκευάζουν τα συμβατικά συστήματα φόρτισης, εκκίνησης και ανάφλεξη. Επίσης θα είναι σε θέση να ελέγχουν την ποιότητα/ προδιαγραφές των καινούργιων και μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΙΙ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
-
Το περιεχόμενο της ύλης του μαθήματος έχει αναπτυχθεί με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία του Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου.
-
να αναγνωρίζουν τα συνήθη ηλεκτρικά σύμβολα και να αναφέρουν τα εξαρτήματα και περιγράφουν τις βασικές λειτουργίες του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού μέρους των αυτοκινήτων σήμερα., αντικαθιστούν κατεστραμμένα εξαρτήματα του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου. Περιγράφουν και εξηγούν τη λειτουργία των Ηλεκτρομηχανικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων των Αυτοκινήτων. Να διαβάζουν και ερμηνεύουν τα σχέδια των Ηλεκτρομηχανικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων των Αυτοκινήτων.
-
Επίσης σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού είναι και η παρουσίαση της σύγχρονης τεχνολογίας των ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα
ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
-
Να γνωρίζει τι είναι τεχνική μηχανική.
-
Να ξέρει να την χρησιμοποιεί για την ειδικότητα του.
-
Να γνωρίζει τι είναι πλαστικότητα και ελαστικότητα.
-
Να γνωρίζει τις βασικές έννοιες της αντοχής υλικών και τον υπολογισμό των καταπονήσεων στις κατασκευές της ειδικότητας.
ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Κύριος σκοπός της διδασκαλίας των Αγγλικών ειδικότητας στην Α ΕΠΑΣ σπουδών είναι η ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών, έτσι ώστε, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της σύγχρονης, συνεχώς διεθνοποιούμενης κοινωνίας, να μπορούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με ακρίβεια και ευχέρεια στις διάφορες επικοινωνιακές περιστάσεις που θα παρουσιάζονται στο μελλοντικό επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Παράλληλα, η διδασκαλία της Αγγλικής έχει ως ευρύτερο παιδαγωγικό σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, δηλαδή τη διεύρυνση του γνωστικού τους ορίζοντα, την ανάπτυξη των πνευματικών τους ικανοτήτων, του συναισθηματικού τους κόσμου, των ηθικών τους αξιών και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ενεργειακά καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος, την κοινωνική, πολι-φιστική και αισθητική τους καλλιέργεια. Για την εκπλήρωση του ευρύτερου αυτού παιδαγωγικού στόχου η διδασκαλία της Αγγλικής αποσκοπεί στην :
-
καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στην εμπειρία και στη γνώση.
-
απόκτηση γνώσεων που σχετίζονται με το σύγχρονο κόσμο και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και επιστήμης με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα της ειδικότητας των μαθητών.
-
απόκτηση γνώσεων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και της εμπειρίας...
-
ανάπτυξη της δεξιότητας μεταφοράς από τη μία γλώσσα στην άλλη αντίστοιχων εκφράσεων και ειδικής ορολογίας.
-
ανάπτυξη στρατηγικών μάθησης που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μετά το πέρας των σπουδών τους στη μελλοντική τους ζωή.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Να ενημερωθούν οι μαθητές και ν’ αποκτήσουν ένα υπόβαθρο γνώσεων που θα τους προετοιμάσει για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
-
Να εισάγει τους μαθητές στις βασικές έννοιες, στη χρησιμότητα από πρακτική πλευρά, καθώς επίσης στη μεθοδολογία της επιχειρηματικότητας.
-
Να τους δώσει το βασικό υπόβαθρο γνώσεων, χρήσιμων για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.